Investeer in groene beleggingen

 

Afgelopen jaar is het betalen van belasting over spaargeld (Box 3) veel in het nieuws geweest. Veel mensen vinden het vervelend dat ze belasting moeten betalen over hun spaargeld. Wij krijgen vaak vragen van ondernemers hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze minder belasting hoeven te betalen. We vroegen assistent-accountant Roy van de Ven om een tip. 

Investeren in groene beleggingen 

Roy: “Om van extra belastingvoordeel te kunnen profiteren, kun je investeren in groene beleggingen. Dat zijn beleggingen in fondsen die deelnemen in projecten voor milieubescherming. Dat levert op twee manieren belastingvoordeel op. Er geldt namelijk een extra vrijstelling. Je betaalt alleen belasting als de waarde van deze beleggingen boven een bepaald bedrag uit komen.” 
In 2024 gaat het om deze bedragen: Naast de gewone vrijstelling van € 57.000 (of € 114.000 met fiscaal partner) krijg je een vrijstelling van € 71.251 (of € 142.502 met fiscaal partner) voor groene beleggingen.  
Behalve op de vrijstelling heb je ook recht op extra heffingskorting. Deze heffingskorting is 0,7% van het bedrag van de vrijstelling waar je, eventueel samen met je partner, recht op hebt. 

Nadelen groen beleggen 

Het beleggen in groenfondsen brengt vele voordelen met zich mee. Zo kun je rendement verdienen over je vermogen, draag je bij aan een beter milieu en kun je gebruikmaken van de aantrekkelijke belastingvoordelen. Ondanks de vele voordelen, wil Roy je ook wijzen op een aantal nadelen: 

  • Beperkte keuze: In Nederland ontvang je alleen belastingvoordeel bij erkende groenfondsen. Aangezien deze groenfondsen aan strenge eisen moeten voldoen, is het aantal van deze fondsen erg beperkt in Nederland. Een groenfonds moet bijvoorbeeld minimaal 70% beleggen in een groene instelling om erkend te worden. 

  • Lager rendement: Over het algemeen loop je als belegger in een groenfonds weinig risico. Om deze reden ligt het rendement ook lager. Het directe rendement uit groen beleggen zal daarmee niet meer geld opleveren dan andere fondsen.  

Roy: “Als je de voor- en nadelen tegen elkaar afweegt, is het met de aantrekkelijke belastingvoordelen en de verduurzaming van de samenleving in 2023 interessant om groen te gaan beleggen.” 

Erkende groenfondsen 

Wanneer je gebruik wilt maken van de belastingvoordelen voor het beleggen in groene fondsen is het belangrijk om dit te doen in erkende fondsen. Het aantal erkende groenfondsen is erg beperkt in Nederland. Een volledig overzicht van alle groenfondsen in Nederland vind je op de website van de RVO. 

Meer weten 

Wil je meer weten belastingvoordeel door te investeren in groene beleggingen? Neem contactop via info@meulepas.nl of 0485-470866.   

CONTACT

Samen halen we het beste uit je onderneming

#hetbestevoorjeonderneming