Voorlopige aanslag: Zo voorkom je dat je extra belastingrente betaalt

 

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dat je deze maand waarschijnlijk de voorlopige aanslag ontvangt van de Belastingdienst. In dit artikel lees je wat die voorlopige aanslag inhoudt, waarop die is gebaseerd, wat er verandert in 2024 en wat je ermee moet doen. 

Wat is een voorlopige aanslag? 

Een voorlopige aanslag is een schatting van de belasting die je moet betalen over je inkomen uit je onderneming. Je kunt deze aanslag zelf aanvragen of wijzigen via de website van de belastingdienst. Als je een voorlopige aanslag ontvangt, betaal je elke maand een deel van je belasting vooruit. Zo voorkom je dat je aan het einde van het jaar een groot bedrag ineens moet betalen. 

Waarom is het slim om je voorlopige aanslag aan te passen? 

Het is verstandig om je voorlopige aanslag regelmatig te controleren en aan te passen aan je actuele situatie. Zo voorkom je dat je te veel of te weinig belasting betaalt. Als je te veel betaalt, krijg je later geld terug, maar dat is zonde van je liquiditeit. Je kunt dat geld beter gebruiken om te investeren in je onderneming. Als je te weinig betaalt, moet je later bijbetalen, maar dat kan ook vervelend zijn. Je kunt dan te maken krijgen met belastingrente, die in 2024 7,5% bedraagt voor de inkomstenbelasting en 8,5% voor de vennootschapsbelasting. Bovendien vervalt vanaf 1januari 2024 de betalingskorting voor mensen die hun voorlopige aanslag in één keer betalen. 

Hoe kun je je voorlopige aanslag optimaliseren? 

Om je voorlopige aanslag zo goed mogelijk af te stemmen op je werkelijke inkomen, moet je een aantal zaken in de gaten houden. Ten eerste moet je een realistische inschatting maken van je verwachte winst voor het hele jaar. Dit kun je doen door je omzet en kosten te projecteren op basis van je administratie en marktontwikkelingen. Ten tweede moet je rekening houden met de aftrekposten waar je recht op hebt, zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, de mkb-winstvrijstelling en de investeringsaftrek. Deze posten verlagen je belastbare winst en dus je belasting. Ten derde moet je eventuele voorzieningen of reserves meenemen in je berekening. Dit zijn bedragen die je opzij zet voor toekomstige uitgaven, zoals onderhoud, schade of pensioen. Deze bedragen mag je aftrekken van je winst, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. 

Hoe kunnen wij je helpen? 

Het aanpassen van je voorlopige aanslag is niet altijd eenvoudig. Er zijn veel regels en uitzonderingen waar je rekening mee moet houden. Bovendien kan je situatie gedurende het jaar veranderen, waardoor je je aanslag opnieuw moet bijstellen. Gelukkig hoef je dit niet allemaal zelf te doen. Wij kunnen je hierbij helpen. Als je je administratie door ons laat verzorgen, controleren wij je voorlopige aanslag met de gegevens die bij ons bekend zijn. Wij geven je advies over de optimale hoogte van je aanslag en zorgen ervoor dat deze tijdig wordt aangevraagd of gewijzigd. Zo betaal je nooit te veel of te weinig belasting en kom je niet voor verrassingen te staan. 

Heb je vragen over je voorlopige aanslag of wil je meer weten over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan je graag te woord. Samen halen we het beste uit je onderneming!   

CONTACT

Samen halen we het beste uit je onderneming

#hetbestevoorjeonderneming

Bronvermelding: www.belastingdienst.nl