Tweede Kamer akkoord met invoering fosfaatrechten

 

De Tweede Kamer heeft op 6 december ingestemd met de invoering van het stelsel van fosfaatrechten voor de melkveehouderij. Per 1 januari 2018 krijgen melkveehouders fosfaatrechten toegekend, waarbij direct een korting op de rechten plaatsvindt. Hiermee moet de sector onder het fosfaatplafond blijven. De behandeling in de Tweede Kamer heeft tot een aantal wijzigingen op het wetsvoorstel geleid:

  • Grondgebonden bedrijven worden ontzien bij de korting op de rechten. Bedrijven met een klein fosfaatoverschot worden beperkt gekort, tot ze grondgebonden zijn.
  • Er wordt nog gekeken naar de knelgevallenregeling, met name voor bedrijven die op 2 juli 2015 onomkeerbare financiële verplichtingen waren aangegaan en biologische bedrijven die bezig waren met omschakeling.
  • Er komt een regeling voor veehouders die gezamenlijk overeenkomen dat zij fosfaatrechten willen herverdelen vanwege per 2 juli 2015 uitgeschaard vee. 
  • De voorwaarden voor het verkrijgen van fosfaatrechten uit de fosfaatbank zullen in een ministeriële regeling worden opgenomen, zodat de Tweede Kamer daarop nog invloed kan uitoefenen.
  • In het wetsvoorstel was de mogelijkheid opgenomen om varkens- en pluimveerechten te kunnen korten. Deze mogelijkheid wordt geschrapt.

De Tweede Kamer stemde ook in met de Wet grondgebonden groei melkveehouderij. In deze wet wordt nog de mogelijkheid voor het gebruik van voer-mestcontracten opgenomen. Melkveehouders met een fosfaatoverschot mogen dit plaatsen bij andere (akkerbouw)bedrijven binnen een straal van 20 kilometer. Deze mogelijkheid moet nog nader uitgewerkt worden.

____ TERUG NAAR NIEUWS