Financiƫle doelen formuleren

 

Het is zomer. Misschien ga je op vakantie of lees je dit bericht zelfs op je vakantiebestemming. Ook je klanten zijn waarschijnlijk op vakantie. Dat maakt dat de zomerperiode een ideaal moment is om je financiële doelen in kaart te brengen of juist opnieuw te formuleren. Het is belangrijk om heldere doelen te stellen. Door ze “SMART” te maken, weet je wanneer je het doel gehaald hebt. In dit blog geven we je een paar tips.

Maak je doelen specifiek (S)

Ga bij jezelf na waarom je doelen stelt. Wil je iets bereiken, heb je een extra motivatie nodig? Vergelijk het met sparen. Als je een doel hebt waarvoor je spaart is het ook gemakkelijker. Wil je je financiële situatie veranderen, dan is het belangrijk om het zo concreet mogelijk te maken. Wil je een nieuwe bedrijfsauto of laptop? Wil je het komende jaar meer tijd met je gezin overhouden? Of misschien wil je wel groeien en een nieuw personeelslid aannemen. Het maakt niet uit of je een klein of een groot doel hebt. Het stellen van een doel is altijd belangrijk.

Maak je doelen meetbaar (M)

Om een doelstelling meetbaar te maken, maak je het toetsbaar. Dit zorgt ervoor dat je tussentijds kunt bijsturen of achteraf kunt evalueren waarom een doel wel of niet geslaagd is. Dit geeft je meer grip op je financiën en daarmee controle.

Zorg dat je doelen acceptabel zijn (A)

Realiseer jezelf dat het niet behalen van je doelen ook een mogelijkheid is en beslis voor jezelf of dit redelijk is. Zijn er dingen die onmogelijk zijn of kun je je doelen bijstellen? Wees eerlijk naar jezelf en bekijk kritisch of jouw doelen acceptabel zijn.

Je doel is realistisch (R)

Het is belangrijk dat je doel haalbaar is. Als je onrealistische doelen kiest, weet je vooraf al dat je ze niet gaat halen. Stel ze daarom altijd realistisch, maar ook ambitieus op.

Maak je doel tijdgebonden (T)

Als laatste stap is het belangrijk een tijd te bepalen wanneer je je doelen wil realiseren. Van uitstel komt afstel. Bij smart doelen geef je een bepaalde tijdsperiode aan je doel, zo zorg je ervoor dat je gerichter actie onderneemt. Je weet wanneer je het doel behaald wilt hebben, wat ook als extra motivatie kan dienen. Heb je nu aan alle bovenstaande voorwaarden voldaan? Dan zijn jouw doelen ‘smart’ geformuleerd.

Schrijf ze op!

Als je de doelen voor je bedrijf helder hebt, schrijf ze dan op. Bepaal ook welke middelen je ervoor nodig hebt. Hiermee vergroot je de kans dat je ze haalt. Je controleert je doelen gemakkelijker en je weet wanneer het doel gehaald is.

Altijd inzicht

Bij Meulepas & Partners maken we gebruik van de boekhoudsoftware van Exact Online. Daarmee heb je als ondernemer altijd real-time inzicht en weet precies hoe jij er financieel voor staat om je doelen te behalen. Het zorgt voor gemak en neemt de zorg van ingewikkeld boekhouden bij je weg.

Wil je sparren over je doelstellingen? Ben je benieuwd of je doelstellingen haalbaar zijn? Neem vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee en geven graag advies over de koers van je onderneming.

Geniet van de zomer!

 

CONTACT

Samen halen we het beste uit je onderneming

#hetbestevoorjeonderneming