BTW van het priv├ęgebruik corrigeren

 

Ben je een ondernemer en houd je je administratie helemaal zelf bij? Gebruik je goederen of diensten van je bedrijf ook privé? Bijvoorbeeld een auto of een telefoon? Corrigeer dan de btw voor het privégebruik in de aangifte omzetbelasting van het 4e kwartaal. 

Je mag als ondernemer de btw op de aanschaf, het onderhoud en het verbruik aftrekken. Dit geldt ook voor (lease)auto’s. Heb je je auto of je telefoon dit jaar ook voor privédoeleinden gebruikt? En heb je met je auto meer dan 500 km gereden? Dan moet je hiervoor btw betalen. 
Let op, ook woon-werkverkeer telt voor de btw-heffing als privégebruik. Pas een correctie btw voor het privégebruik toe in je laatste btw-aangifte van 2024. 

Als de auto korter dan vijf jaar in gebruik is en als er bij de aanschaf wel btw in aftrek is gebracht, dan is het percentage 2,7% van de cataloguswaarde van de auto. Is de auto langer dan vijf jaar in gebruik? Of is er bij de aanschaf geen btw in aftrek is gebracht? Dan is het percentage 1,5% van de cataloguswaarde van de auto.

Als je het werkelijke privégebruik van de auto kunt aantonen met een sluitende kilometeradministratie of een andere betrouwbare methode, dan mag je de btw-correctie berekenen op basis van de werkelijke verhouding tussen het zakelijke en het privégebruik van de auto.

Meer weten of heb je advies nodig? Neem gerust contact op. We helpen je graag!

CONTACT

Samen halen we het beste uit je onderneming

#hetbestevoorjeonderneming