Bereken je uurtarief

 

Klopt jouw uurtarief nog wel? 

Het is bijna 2024. Een mooi moment om eens te kijken naar je uurtarief voor volgend jaar. Blijft je uurtarief hetzelfde als dit jaar of is het verstandig om het tarief aan te passen? Want alles wordt duurder. Niet alleen prijzen voor gas en elektra, maar ook jouw inkopen zijn waarschijnlijk gestegen. 

Wil jij er financieel niet op achteruit gaan in 2024? Dan is het tijd om opnieuw te kijken naar jouw uurtarief! Henry deelt een stappenplan over het bepalen van je uurtarief. 

 1. Wat zijn je vaste kosten? 
  Breng je jaarlijkse vaste kosten in kaart, zodat je precies weet hoeveel je minimaal moet verdienen. Denk hierbij aan kosten als verzekering, huur, hypotheekrente, telefoon en internet, pensioenregeling, vervoerskosten etc. Dit is het bedrag wat je minimaal nodig hebt. 

 1. Hoeveel wil je verdienen. Wat heb je nodig voor boodschappen, sparen, uitjes en vakanties? 
  Als je je vaste kosten van punt 1 betaald hebt, wil je ook nog wat over houden. Dus bereken welk bedrag je aan het eind van de maand wil overhouden. 

 1. Hoeveel uur kun je factureren? 
  Bij een werkweek van 5 dagen en 30 dagen vakantie, feestdagen of ziektedagen, blijven er 230 dagen in het jaar over om te werken. Als je per werkdag gemiddeld 8 uur werkt, zijn dit 1.840 uren per jaar. Alleen zijn niet alle uren factureerbaar. Je bent namelijk ook tijd kwijt aan je administratie, netwerken, reistijd of marketing. Ben je een startende ondernemer? Dan mag je blij zijn als je 50% van de 1.840 uur in rekening kunt brengen. Daarom is het handig om deze declarabele uren in het begin wat lager in te schatten.  

 1. Met de informatie van bovenstaande punten kun je je uurtarief berekenen. 

Voorbeeldberekening uurtarief: 

 1. Jaarlijkse vaste kosten: € 20.000 

 1. Je wil per maand zo'n € 2.000 verdienen (24.000 per jaar) 

 1. Je werkt 1.840 uur per jaar en 50% hiervan kun je factureren dus je komt uit op 920 uur. 

Totaal wil je minimaal € 44.000 in rekening brengen. Hierbij moet je rekening houden met je aftrekposten, inkomstenbelasting en premie zorgverzekeringswet (schatting 25%). In totaal wil je dus per jaar € 55.000 verdienen. 

 1. Berekening: 55.000 : 920 uur = € 59,78 per uur. 

Bij bovenstaand voorbeeld kom je uit op een uurtarief van € 60,- per uur. 

Naast de berekening die je maakt voor jezelf, kun je ook kijken naar de uurtarieven van je concurrenten. Probeer hier niet te ver onder of boven te zitten. Zijn er weinig concurrenten die kunnen wat jij kan? Dan kun je best een hoger uurtarief vragen. 

Vaststellen uurtarief lastig? 

Vind je het ondanks het voorbeeld toch lastig om je uurtarief vast te stellen? We helpen je graag. Neem contact op met Henry van der Cruysen 

CONTACT

Samen halen we het beste uit je onderneming

#hetbestevoorjeonderneming