Gelijke kansen bij werving en selectie

 

Veel mensen in Nederland hebben nog steeds last van discriminatie bij het werving- en selectieproces. Maar onderscheid maken op grond van afkomst, geslacht, nationaliteit, geaardheid, kinderwens of handicap is verboden in Nederland.  

De wet gelijke kansen bij werving & selectie moet ervoor zorgen dat alle werkzoekenden in Nederland gelijke kansen krijgen en niet benadeeld worden op basis van geslacht, afkomst, levensovertuiging of zelfs een kinderwens. Maar dit brengt ook verplichtingen met zich mee. Onze HR-adviseur Wilke van Nuland vertelt je in dit artikel wat deze verplichtingen zijn. 

Wet gelijke kansen bij werving en selectie 

Het voorstel verplicht werkgevers om arbeidsdiscriminatie te voorkomen bij het werven en selecteren van nieuwe medewerkers. Werkgevers met 25 of meer werknemers moeten deze werkwijze schriftelijk vastleggen. Kleinere bedrijven lichten hun werkwijze mondeling toe. Voor dit wetsvoorstel worden de Arbeidsomstandighedenwet en de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (WAADI) aangepast. Het wetsvoorstel zal naar verwachting ergens in 2023 ingaan. De Tweede Kamer debatteert in december over dit wetsvoorstel, daarna moet ook de Eerste Kamer nog stemmen. 

Werkwijze: Waar moet je aan voldoen? 
Hoe de werkwijze vormgegeven wordt is de verantwoordelijkheid van de werkgever zelf. De werkwijze moet onder andere het bewijs bevatten dat je als werkgevers en intermediair bewust bent van het risico van arbeidsdiscriminatie. Daarnaast moeten ook de functie-eisen bekend zijn voordat de werving start en de beoordelingscriteria die bepalen of een kandidaat aan de functie-eisen voldoet. Ook belangrijk is dat je vacatures geen discriminerende teksten bevatten en zo inclusief mogelijk geschreven zijn.De werkwijze moet natuurlijk wel waargemaakt worden en in de praktijk uitgevoerd worden. 

De invloed van deze wet op jou als werkgever 

Als je als werkgever géén werkwijze opstelt dan kan de Nederlandse Arbeidsinspectie (voorheen Inspectie SZW) een boete opleggen, die vervolgens ook nog openbaar wordt gemaakt. Over individuele klachten van werknemers gaat de Arbeidsinspectie niet, daarvoor kunnen zij terecht bij het College van de rechten van de mens. Denk eraan dat je als werkgever ook bij het inhuren van externe arbeidskrachten moeten nagaan of de werkwijze wordt nageleefd. Dit geldt voor stageplaatsen, interne en externe vacatures. 

Het is belangrijk om je alvast voor te bereiden op deze wetsverandering. Onze HR-adviseur Wilke van Nuland helpt je graag. Neem contactop via wilke@meulepas.nl of 0485-470866.   

CONTACT

Samen halen we het beste uit je onderneming

#hetbestevoorjeonderneming