Tip van de maand - november

 

Maak je al volledig gebruik van de werkkostenregeling (WKR)?

De werkkostenregeling is de manier waarop fiscaal met vergoedingen en verstrekkingen aan personeel kan worden omgegaan. Uitgangspunt is dat alle vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers loon vormen. Dat geldt ook voor kosten die 100% zakelijk zijn. Er is een vrije ruimte om vergoedingen en verstrekkingen belastingvrij te geven. De vrije ruimte bedraagt 1,2% van de totale fiscale loonsom. Kom je boven het totale bedrag aan vergoedingen en verstrekkingen van de vrije ruimte, dan is het meerdere belast tegen een eindheffing van 80% en komt voor rekening van de werkgever. 

Veel werkgevers denken dat het goedkoper is om geen gebruik te maken van de mogelijkheden van de WKR. Dat is niet waar. Naast het feit dat je met leuke extraatjes de betrokkenheid en loyaliteit van jouw werknemers vergroot, bespaar je in veel gevallen ook de sociale lasten (zo’n 18%). Die worden namelijk bij verschillende items verrekend met het brutoloon. 

Controleer of je de vrije ruimte volledig benut.  

Misschien heb je nog een deel van de vrije ruimte over. Dit kan je dan eventueel gebruiken voor bonussen, verjaardags- en eindejaarsuitkeringen of kerstpakketten. Houd daarbij wel rekening met vergoedingen en verstrekkingen die je nog voor de jaarwisseling gaat doen. 

Vragen? 

Heb je nog vragen over het gebruik van de werkkostenregeling. Neem dan contact met ons op. Jos Bussemaker en Wilke van Nuland kunnen je hier meer over vertellen.