Geld besparen met de WKR

 

Wist je dat je met de werkkostenregeling(WKR) geld kunt besparen?

Profiteer als werkgever van de extra ‘vrije ruimte’. Onze salarisadministrateur Jos Bussemaker en Hr-adviseur Wilke van Nuland-van Hasselt leggen je uit hoe je met de WKR geld bespaard.

Wat is de WKR

De WKR is een fiscale regeling voor vergoedingen en verstrekkingen. Binnen deze regeling valt alles wat je aan een werknemer verstrekt of vergoedt tot het loon. Het gaat niet alleen om loon in geld, maar ook loon in natura zoals bijvoorbeeld een kerstpakket voor je personeel. Vanaf 2015 zijn werkgevers verplicht de WKR te gebruiken bij het aanbieden van onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan werknemers. Het is belangrijk dat je de voordelen die je in 2020 in de WKR onder wil brengen, vooraf aanwijst. Zo voorkom je een eventuele naheffing van de Belastingdienst.

Aangepaste WKR 2020 door coronacrisis

De overheid heeft verschillende steunmaatregelen getroffen om ondernemers door de coronacrisis heen te helpen. Een van de regelingen is de verruimde werkkostenregeling. De zogenaamde ‘vrije ruimte’ die je als werkgever hebt om deze onbelaste vergoedingen te geven wordt eenmalig verhoogd. In plaats van 1,7% is dat voor 2020 verhoogd naar 3% voor de eerste € 400.000 van de loonsom per werkgever. Heb je als werkgever de financiële ruimte? Geef dan, in deze moeilijke tijd, een onbelast extraatje aan je werknemers. In 2021 wordt dit weer beperkt. Dus maak er nu gebruik van.

Vrijheid voor eindejaarsgeschenk of extra bonus

Binnen de WKR heb je per werknemer een vrije ruimte te besteden. Over het bedrag dat binnen de vrije ruimte valt, betaal je geen loonheffingen. Over het bedrag boven de vrije ruimte betaal je loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80%. In tegenstelling tot voorheen mag je bijvoorbeeld cadeaus geven waar je werknemer alleen privégebruik van maakt. Of denk aan een extra bonus in dit lastige jaar. Heeft jouw personeel zich dit jaar ook extra ingezet? Dan mag dat zeker worden beloond. Redelijke vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen tot een bedrag van € 2.400 per werknemer per jaar vindt de fiscus altijd gebruikelijk.

Meer weten over de WKR?

Wil je advies over hoe je optimaal gebruik maakt van de WKR? Of heb je andere vragen rondom je loonadministratie? Neem contact op met onze salarisadministrateur Jos Bussemaker (Rsa) of Hr-adviseur Wilke van Nuland-van Hasselt.
Maak je gebruik van onze salarisapp Loket? Ook daar vind je meer informatie over dit onderwerp.