Personeel uitlenen, hoe werkt dat?

 

De coronacrisis zorgt voor grote verschillen in de diverse branches. Het ene bedrijf ligt gedeeltelijk stil, zoals bijvoorbeeld de horeca. Het andere bedrijf komt juist handen te kort. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pakketbezorgers en schoonmakers. Gelukkig bestaat er een mogelijkheid om elkaar te helpen. Zeker in een tijd als deze waar er op sommige fronten nauwelijks inkomsten zijn, kan het handig zijn om je personeel tijdelijk uit te lenen. Dit noemen we collegiaal in- en uitlenen van personeel.

Hoe werkt collegiaal in- en uitlenen?

Het tijdelijk onderbrengen van personeel bij een derde noemen we collegiale inlening. De collega-ondernemer huurt jouw werknemer in zonder winstoogmerk. Vanzelfsprekend overleg je eerst met je werknemers. De inlenende werkgever betaalt de werkgeverslasten. 

Dit is niet alleen het loon, maar ook de vakantiedagen, vakantiegeld en eventuele andere vergoedingen. Verder is de in- of uitleen van tijdelijke duur.

Hoe vindt je een collegiale in- of uitlener?

Je zoekt een bedrijf dat bij voorkeur in de buurt zit met gedeeltelijke overeenkomende werkzaamheden en een vergelijkbare werkomgeving. De uitlening moet uiteraard passen binnen het privéleven van de werknemer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de reistijd. Onze Hr-adviseur Wilke van Nuland heeft een aantal contacten in deze regio die jouw kunnen helpen bij het vinden van een collega-werkgever. Verder zijn er in Nederland platformen die personeel samenbrengen, zoals Bedrijven voor Elkaar of NLWerktDoor!.

Wat heb je nodig?

Voor het uitlenen van personeel heb je altijd toestemming van je personeel nodig. Dat betekent dat je eerst met hen overlegt. Daarna wordt er een overeenkomst opgesteld die zowel door de uitlener, de inlener en de werknemer getekend wordt. Hierin worden bijvoorbeeld afspraken gemaakt over (extra) reis- en verblijfskosten.

Gevolgen voor de NOW-aanvraag

Door het uitlenen van je personeel genereer je omzet. De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) is een regeling waarmee een werkgever een tegemoetkoming kan krijgen voor de loonkosten. Het omzetverlies kan door deze inkomsten lager uitvallen, waardoor je minder recht hebt op NOW.

Wil je weten of het in- of uitlenen van personeel interessant is voor jouw bedrijf? Heb je werknemers nodig of wil jij je werknemers graag uitlenen? Onze HR-adviseur Wilke van Nuland helpt je graag. Neem contact op via wilke@meulepas.nl of 0485-470866. 

CONTACT