Gevolgen tijdelijk onbeteelde grond bij aanleg infrastructuur

 

Indien landbouwgrond tijdelijk uit gebruik wordt genomen voor bijvoorbeeld de aanleg of onderhoud van een gas- of elektriciteitsleiding of onderhoud aan een waterweg, kan dit gevolgen hebben voor zowel de meststoffenregelgeving als de uitbetaling van betalingsrechten. Indien men gevraagd wordt mee te werken aan dergelijke infrastructurele projecten is het daarom raadzaam eerst de gevolgen te onderzoeken en dit mee te nemen in de onderhandelingen. De bereidheid van met name melkveehouders om vrijwillig mee te werken aan dergelijke infrastructurele projecten is afgenomen. Door het tijdelijk uit gebruik nemen van landbouwgrond daalt de fosfaatruimte van het melkveebedrijf. Dit zou kunnen betekenen dat het bedrijf vervangende grond moet verwerven of de fosfaatproductie moet inkrimpen.

De staatssecretaris van Economische Zaken heeft daarom  vanwege de aanleg of onderhoud van publieke infrastructuur deze grond wel mag meetellen als landbouwgrond in gebruik bij het melkveebedrijf voor de berekening van de grondgebonden groei. De infrastructuur moet wel een algemeen belang dienen. De voorgestelde bepaling geldt niet voor de aanleg van een private infrastructuur. Het wetsvoorstel grondgebonden groei melkveebedrijven moet op 1 januari 2017 de momenteel geldende AMvB grondgebonden groei melkveebedrijven vervangen. Men kan dus dit jaar geen beroep doen op genoemde bepaling.

De wijze waarop met tijdelijke onbeteelde landbouwgrond wordt omgegaan in het kader van de andere onderdelen van de meststoffenregelgeving en de betalingsrechten blijft ongewijzigd. Dit betekent dat infrastructurele projecten wel gevolgen kunnen hebben voor de gebruiksruimte van meststoffen en de uitbetaling van betalingsrechten.

____ TERUG NAAR NIEUWS