Beschikking fosfaatrechten goed controleren

 

De meeste melkveebedrijven hebben inmiddels van RVO.nl de beschikking inzake de vaststelling van de fosfaatrechten ontvangen. Het is raadzaam deze beschikking zorgvuldig te controleren.

Controle gegevens
De volgende gegevens zullen gecontroleerd moeten worden:

  • Is het aantal stuks vee en de verdeling over de verschillende diercategorieën per 2 juli 2015 correct?
  • Is het gemiddeld aantal melkkoeien over 2015 juist?
  • Klopt de melkproductie per koe?
  • Is de fosfaatruimte over 2015 correct vastgesteld? Het gaat daarbij om de grondoppervlakte (grasland, bouwland en natuurterreinen) en de toepassing van fosfaatdifferentiatie.

Hoogte melkproductie per koe
De melkproductie per koe baseert RVO.nl op de melkleverantiegegevens, die zij ontvangt van de zuivelfabrieken, en het gemiddeld aantal melkkoeien over 2015. Een hogere melkproductie kan leiden tot een hoger aantal fosfaatrechten. Op zich bestaat de mogelijkheid dat de veehouder aantoont dat er meer melk is geproduceerd dan er is geleverd aan de zuivelfabriek, bijvoorbeeld doordat melk is vervoederd aan de kalveren. Indien dit ook in latere jaren het geval is, zal daar eveneens rekening mee moeten worden gehouden bij de jaarlijkse berekening of men binnen de beschikbare fosfaatrechten blijft. Feitelijk is er alleen een voordeel te halen wanneer men in 2015 hoofdzakelijk kalvermelk vervoederde aan de kalveren en men inmiddels is omgeschakeld naar kunstmelk.

Het verhogen van de melkproductie kan daarnaast gevolgen hebben voor de gebruiksnormen. Bij een controle op de gebruiksnormen wordt alle beschikbare informatie meegenomen. Als er voor fosfaatrechten aanvullende informatie beschikbaar is over bijvoorbeeld de melkproductie, dan gebruikt RVO.nl deze informatie ook bij een eventuele controle op de gebruiksnormen.

Bezwaar
Als men het niet eens is met de beslissing kan binnen zes weken na verzending van de beschikking een bezwaarschrift ingediend worden bij RVO.nl.

____ TERUG NAAR NIEUWS