Welke landbouwgrond is subsidiabel?

 

Landbouwgrond, die gebruikt wordt voor landbouwactiviteiten, kan subsidiabel zijn voor de betalingsrechten. Dit betekent dat voor deze landbouwgronden uitbetaling van de directe betalingen GLB (basis- en vergroeningsbetaling en/of extra betaling jonge landbouwers) aangevraagd kan worden. Om aan de vergroeningseisen en de randvoorwaarden te voldoen moet alle (subsidiabele) landbouwgrond opgegeven worden in de Gecombineerde opgave. Een perceel wordt beschouwd als subsidiabele landbouwgrond als het voldoet aan de algemene eisen en wordt gebruikt als bouwland, blijvend grasland of voor blijvende teelt. De algemene eisen zijn:

  • Men heeft toestemming gekregen om het perceel te gebruiken.
  • De landbouwgrond is het hele jaar grotendeels voor landbouwdoeleinden in gebruik. De grond staat niet meer dan 90 dagen in het kalenderjaar onder water, uitgezonderd in geval van een plas/draspakket. Niet landbouwactiviteiten, bijvoorbeeld bij evenementen of werkzaamheden, mogen niet langer dan 90 dagen duren.
  • Op de landbouwgrond mogen maximaal 50 bomen per hectare groeien, behalve als deze bomen worden gebruikt voor de fruitteelt.
  • De oppervlakte is minimaal 0,01 hectare.
  • Grond met in overwegende mate, dat wil zeggen meer dan 50%, struiken of andere verruiging wordt niet gezien als subsidiabele landbouwgrond. Het is wel mogelijk een perceel te splitsen in een perceel dat aan de voorwaarden voldoet en een perceel dat niet voldoet.
  • Een perceel waarop hennep wordt geteeld is subsidiabel als landbouwgrond als is voldaan aan de voorwaarden voor de teelt van hennep.
____ TERUG NAAR NIEUWS