Nieuwe biologische verordening

 

Het Europese Parlement heeft ingestemd met een nieuwe verordening over biologische productie en etikettering. Deze verordening gaat op 1 januari 2021 in en moet er voor zorgen dat alleen biologische producten van hoge kwaliteit in de EU worden verkocht en de biologische productie wordt gestimuleerd. De belangrijkste punten uit de verordening zijn:

  • Elk biologisch bedrijf zal één keer per jaar ter plaatse worden gecontroleerd. Indien drie jaar geen tekortkomingen zijn vastgesteld, wordt de controle minder intensief.
  • De import zal moeten voldoen aan de EU-normen. De huidige "gelijkwaardigheidsregels", die vereisen dat niet-EU-landen aan soortgelijke maar niet identieke normen voldoen, worden binnen vijf jaar afgebouwd.
  • Het is toegestaan dat bedrijven zowel conventionele als biologische producten produceren op voorwaarde dat de twee landbouwactiviteiten duidelijk en effectief van elkaar gescheiden worden.
  • Biologische bedrijven moeten voorzorgsmaatregelen nemen om besmetting van gewassen met gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen uit de gangbare landbouw te voorkomen. Wanneer de besmetting opzettelijk is of als het biologische bedrijf geen voorzorgsmaatregelen heeft toegepast, verliest het product zijn biologische status.
____ TERUG NAAR NIEUWS