Vertrouwenspersoon bij bedrijven

 

Naar aanleiding van het programma BOOS van Tim Hofman over grensoverschrijdend gedrag binnen The Voice of Holland komt het thema ongewenste omgangsvormen volop in het nieuws. Ook de overheid wil de regelgeving hiervoor gaan aanscherpen. Voor bedrijven een goed moment om hier eens naar te kijken. Want hoe voorkom je ongewenst gedrag binnen je bedrijf? En welke rol heeft een vertrouwenspersoon? Hoe zorg je voor een veilige en gezonde werkomgeving voor jouw medewerkers?

Waarom is een vertrouwenspersoon nodig?

Ongewenste omgangsvormen komen voor in bijna iedere organisatie. Of het nu gaat om pesten, agressie en geweld, seksuele intimidatie of discriminatie. Dit gedrag kan leiden tot ziekte of uitval van medewerkers. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden blijkt zelfs dat werknemers die interne ongewenste omgangsvormen ervaren gemiddeld 7 dagen extra per jaar verzuimen. Daarom is het belangrijk dat jouw organisatie maatregelen neemt om dit soort situaties te voorkomen. Een professionele vertrouwenspersoon helpt mee aan een gezonde en veilige werkomgeving.

Volgens de Arbowet zijn bedrijven zelfs verplicht om hun werknemers te beschermen tegen psychosociale belasting. Elke onderneming met personeel hoort hiervoor een beleid op te stellen en het ook na te leven. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is een belangrijk onderdeel van dit beleid. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelde een informatieblad op met de belangrijkste aandachtspunten die helpen bij het aanstellen van een vertrouwenspersoon.

Vertrouwenspersoon helpt

Een melding over ongewenste omgangsvormen moet altijd serieus genomen worden door een leidinggevende. Maar het kan voor een slachtoffer lastig zijn open over deze problemen te praten. Een vertrouwelijk gesprek met een vertrouwenspersoon verlaagt deze drempel. Ze kunnen het gemakkelijker melden en samen met de vertrouwenspersoon zoeken naar oplossingen. Als je een vertrouwenspersoon hebt aangesteld binnen je organisatie laat je ook zien dat je intimiderend gedrag niet tolereert.

Wilke van Nuland: “Door een vertrouwenspersoon aan te stellen laat je ook zien dat je intimiderend gedrag niet tolereert. En dat werkt ook preventief. Je geeft als bedrijf het goede voorbeeld. Het wordt onderdeel van een bedrijfscultuur waarin mensen misschien eerder zullen denken: ‘kan ik dit wel maken?’ Dat is uiteindelijk de beste manier om ongewenst gedrag te voorkomen.”

Vertrouwenspersoon aanstellen of inhuren

Wil je een vertrouwenspersoon aanstellen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Je kan een van je eigen werknemers een opleiding tot vertrouwenspersoon laten volgen. Het is ook mogelijk om een vertrouwenspersoon van buiten je organisatie aanwijzen, bijvoorbeeld onze Hr-adviseur Wilke van Nuland. Ook voor het opstellen van een beleid of andere vragen rondom HR of personeel kan je bij ons terecht.

Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag.

CONTACT

Samen halen we het beste uit je onderneming

#hetbestevoorjeonderneming