Vertrouwenspersoon bij bedrijven

 

Binnenkort wordt het verplicht om een vertrouwenspersoon te hebben binnen het MKB. Een goede zaak, want volgens onderzoek krijgt een op de zes medewerkers te maken met ongewenst gedrag van collega’s of leidinggevenden. Betekent dat meteen dat je een van je medewerkers om moet scholen tot vertrouwenspersoon? Gelukkig niet. Je kan namelijk ook een vertrouwenspersoon van buiten je bedrijf aanwijzen. Bijvoorbeeld onze HR-adviseur Wilke van Nuland.

Wilke: “Je schakelt mij alleen in als dat nodig is. Is het niet nodig, dan heb je ook geen extra kosten. Maar je voldoet wel aan het wetterlijke PSA-beleid en de verplichting om een vertrouwenspersoon te hebben. Juist bij kleine bedrijven kan het lastiger zijn om dit soort problemen bespreekbaar te maken. Het kan dan interessant zijn om de vertrouwenspersoon extern te regelen. Het is belangrijk dat alle werknemers in alle gevallen ergens met hun verhaal terecht kunnen.

Waarom is een vertrouwenspersoon nodig?

Ongewenste omgangsvormen komen voor in bijna iedere organisatie. Of het nu gaat om pesten, agressie en geweld, seksuele intimidatie of discriminatie. Dit gedrag kan leiden tot ziekte of uitval van medewerkers. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden blijkt zelfs dat werknemers die interne ongewenste omgangsvormen ervaren gemiddeld 7 dagen extra per jaar verzuimen. Daarom is het belangrijk dat jouw organisatie maatregelen neemt om dit soort situaties te voorkomen. Een professionele vertrouwenspersoon helpt mee aan een gezonde en veilige werkomgeving.

Volgens de Arbowet zijn bedrijven zelfs verplicht om hun werknemers te beschermen tegen psychosociale belasting. Elke onderneming met personeel hoort hiervoor een beleid op te stellen en het ook na te leven. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is een belangrijk onderdeel van dit beleid. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelde een informatieblad op met de belangrijkste aandachtspunten die helpen bij het aanstellen van een vertrouwenspersoon.

Voorbeelden van taken van een vertrouwenspersoon zijn:

  • Werknemers opvangen die te maken krijgen met ongewenst gedrag.
  • Werknemers adviseren over situaties met betrekking tot ongewenst gedrag.
  • De melder van een klacht opvangen, begeleiden, adviseren en doorverwijzen.
  • De melder ondersteunen en begeleiden bij het indienen van een klacht bij de klachtencommissie en de behandeling daarvan.
  • Nazorg verlenen aan de melder van ongewenst gedrag.
  • Informatie en voorlichting geven aan werknemers over hun rol binnen de organisatie.
  • Een anonieme registratie bijhouden van klachten en meldingen en daarover jaarlijks rapporteren aan de werkgever.

Vertrouwenspersoon helpt

Een melding over ongewenste omgangsvormen moet altijd serieus genomen worden door een leidinggevende. Maar het kan voor een slachtoffer lastig zijn open over deze problemen te praten. Een vertrouwelijk gesprek met een vertrouwenspersoon verlaagt deze drempel. Ze kunnen het gemakkelijker melden en samen met de vertrouwenspersoon zoeken naar oplossingen. Als je een vertrouwenspersoon hebt aangesteld binnen je organisatie laat je ook zien dat je intimiderend gedrag niet tolereert.

Wilke van Nuland: “Door een vertrouwenspersoon aan te stellen laat je ook zien dat je intimiderend gedrag niet tolereert. En dat werkt ook preventief. Je geeft als bedrijf het goede voorbeeld. Het wordt onderdeel van een bedrijfscultuur waarin mensen misschien eerder zullen denken: ‘kan ik dit wel maken?’ Dat is uiteindelijk de beste manier om ongewenst gedrag te voorkomen.”

Juist bij kleine bedrijven

Bij kleine bedrijven kent iedereen elkaar. Juist bij kleine organisaties kan het lastiger zijn om dit soort problemen bespreekbaar te maken. Als er geen vertrouwenspersoon is, dan kun je nergens met je verhaal terecht. Het kan dan interessant zijn om de vertrouwenspersoon extern te regelen. Het is belangrijk dat alle werknemers in alle gevallen ergens met hun verhaal terecht kunnen.

Vertrouwenspersoon aanstellen of inhuren

Wil je een vertrouwenspersoon aanstellen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Je kan een van je eigen werknemers een opleiding tot vertrouwenspersoon laten volgen. Het is ook mogelijk om een vertrouwenspersoon van buiten je organisatie aanwijzen, bijvoorbeeld onze HR-adviseur Wilke van Nuland. Ook voor het opstellen van een beleid of andere vragen rondom HR of personeel kan je bij ons terecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag.

CONTACT

Samen halen we het beste uit je onderneming

#hetbestevoorjeonderneming

Bronvermelding: KvK