Wanneer ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting

 

Ook al heb je een eenmanszaak, dan ziet de Belastingdienst je soms toch niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst heeft hiervoor een aantal criteria opgesteld. Daaraan voldoen is belangrijk, want daarmee heb je recht op extra belastingvoordeel.  

Als je jezelf hebt ingeschreven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel, bepaalt de Belastingdienst of je aan de voorwaarden voldoet. De eisen voor de inkomstenbelasting zijn anders dan die van de omzetbelasting. Het kan zijn dat je wel ondernemer bent voor de omzetbelasting, maar niet voor de inkomstenbelasting. Daardoor loop je een aantal regelingen mis, zoals startersaftrek, ondernemersaftrek en de FOR. 

Voorwaarden voor de inkomstenbelasting

Bij de beoordeling let de Belastingdienst op de volgende punten: 

  • Omzet en winst: Een onderneming maakt omzet en winst. Lijd je structureel verlies of heb je maar een hele kleine winst? Is het niet aannemelijk dat je winst gaat maken? Dan is er geen sprake van een onderneming.  

  • TijdSteek je minimaal 1225 uur in je onderneming? Dan voldoe je aan het urencriteriumZorg wel altijd dat je hiervoor een urenadministratie bijhoudt. 

  • Aantal opdrachtgevers: Als anderen bepalen hoe jij je onderneming inricht en hoe je de werkzaamheden uitvoert, ben je eigenlijk niet zelfstandig. Het aantal opdrachtgevers is hierbij ook belangrijk. Als je al je inkomsten van één opdrachtgever ontvangt, loop je het risico dat de Belastingdienst het ziet als een verkapt loondienstverband. Meestal gaat de Belastingdienst uit van tenminste drie opdrachtgevers. 

  • Kapitaal: Je investeert in je bedrijf en regelt zelf dat je klanten je betalen. Voldoende kapitaal om een onderneming te starten en enige tijd draaiende te houden, wijst er meestal wel op dat je een onderneming hebt. 

  • Ondernemersrisico: Bestaat de kans dat je opdrachtgevers niet betalen? Ben je zelf verantwoordelijk voor het risico wat ondernemen met zich meebrengt? En ben je zelf aansprakelijk voor de schulden van je onderneming? Als je ‘ondernemersrisico’ loopt, is een onderneming aannemelijk. 

  • Acquisitie: Om opdrachtgevers te krijgen, maak je op een of andere manier duidelijk dat je een onderneming hebt. Je hebt bijvoorbeeld een website, visitekaartjes, eigen briefpapier of maakt reclame.  

Bovenstaande criteria zijn geen harde eisen. De Belastingdienst kan soms wat soepeler zijn. Het urencriterium was tijdens de coronacrisis geen harde eis. Het is vooral de combinatie tussen de punten die bepaalt of je ondernemer bent of niet. Hou daarom altijd een urenadministratie bij. Ook wanneer je minder dan drie opdrachtgevers hebt, is het niet zo dat je per definitie niet aan de eisen voldoet. Maar het is wel een belangrijk onderdeel waar de Belastingdienst op controleert.  

Geen ondernemer maar freelancer 

Voldoe je volgens de Belastingdienst niet aan alle eisen? Dan betaal je nog steeds inkomstenbelasting. De winst uit je onderneming geef je in je aangifte aan als “inkomsten uit overige werkzaamheden”. Je kunt de zakelijke kosten die je maakt van de winst aftrekken. Een administratie bijhouden is niet noodzakelijk, maar bij controle ben je verplicht om de gegevens te verstrekken. Bewaar dus altijd je facturen, kassabonnetjes en rekeningoverzichten van de bank.  
Je mist op deze manier natuurlijk wel het voordeel van een aantal aftrekposten, zoals startersaftrek en zelfstandigenaftrek. 

Ondernemer voor de btw

De richtlijnen voor de inkomstenbelasting en de btw zijn verschillend. Het kan dus zijn dat de Belastingdienst je niet ziet als ondernemer voor de inkomstenbelasting, omdat je niet voldoet aan bovenstaande eisen. Maar je bent sneller ondernemer voor de btw. De eisen om ondernemer voor de btw te zijn, zijn namelijk minder uitgebreid. Is je bedrijf klein en wil je de administratie beperkt houden? Dan is de Kleine Ondernemersregeling misschien wat voor jou. 

Slim ondernemen 

Gezond ondernemerschap begint met je zaken goed op orde hebben. Niet alleen om belastingaangifte te kunnen doen. Of om te kunnen bewijzen dat je in aanmerking komt voor bepaalde fiscale regelingen. Maar ook om slim te ondernemen. Het geeft je inzicht in de financiële gezondheid van je onderneming. Zo weet je precies hoe jouw onderneming ervoor staat en kun je snel bijsturen als dat nodig is. 

Zoek je een betrouwbare partner voor financieel en fiscaal advies? Iemand die jouw onderneming begrijpt, financiële cijfers inkleurt en over je schouder meekijkt bij belangrijke beslissingen voor jouw onderneming? Neem dan vrijblijvend contactmet ons op. We helpen je graag met het beantwoorden op al jouw vragen. 

CONTACT

Samen halen we het beste uit je onderneming

#hetbestevoorjeonderneming