Hoe je als ondernemer fiscaal kunt profiteren van verduurzamen

 

Als ondernemer kun je niet om het klimaat heen. Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de vermindering van CO2-uitstoot en de energiebesparing. Dat betekent dat ook jij vroeg of laat moet investeren in duurzamere technologieën en bedrijfsmiddelen. Maar hoe kun je dat doen zonder je bedrijfsresultaat in gevaar te brengen? Petran van Haren, relatiebeheerder bij Meulepas & Partners, benadrukt dat verduurzamen niet alleen goed is voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee.Investeren hoeft geen nadeel te zijn. Sterker nog, het kan je juist veel voordelen opleveren. Zo zijn er verschillende fiscale regelingen en subsidies die fiscaal profiteren van verduurzamen mogelijk maken. 

In dit artikel zetten we een aantal interessante mogelijkheden voor je op een rij. 

De Energie-investeringsaftrek (EIA) 

De eerste regeling is de Energie-investeringsaftrek (EIA), een regeling die je een extra aftrekpost geeft als je investeert in energiebesparende technieken of duurzame energie. Je kunt dan 45,5%% van het investeringsbedrag extra aftrekken van je winst, naast de normale afschrijvingen. Zo verlaag je je belastingdruk en bespaar je op je energiekosten. De EIA geldt voor veel verschillende soorten investeringen, zoals zonnepanelen, warmtepompen, led-verlichting of isolatie. Om gebruik te kunnen maken van de EIA moet je als bedrijf voldoen aan bepaalde voorwaarden en de investering binnen 3 maanden na aankoop melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De aftrek wordt vervolgens verrekend met de fiscale winst, wat leidt tot een verlaging van de te betalen vennootschapsbelasting. 

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en VAMIL 

Deze twee regelingen worden vaak in één adem genoemd, omdat beide regelingen stimuleren om te investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De milieu-investeringsaftrek (MIA) geeft je een extra aftrekpost van maximaal 45% van het investeringsbedrag naast de normale afschrijvingen. De VAMIL (Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen) geeft je de mogelijkheid om tot 75% van het investeringsbedrag af te schrijven op het moment dat je zelf kiest. Zo kun je je belastingdruk spreiden en je liquiditeit verbeteren. De MIA en VAMIL gelden voor veel verschillende soorten investeringen, zoals elektrische auto’s, biologische landbouw, afvalverwerking of duurzame gebouwen. Ook hier moet je binnen 3 maanden na aankoop een melding doen bij de RVO.  

Tijdelijke Willekeurige Afschrijving 2023 (TWA 2023) 

Deze regeling voor willekeurige afschrijving is een eenmalige nieuwe regeling. Deze regeling geeft je de mogelijkheid om in het jaar van de investering tot 50% van het investeringsbedrag af te schrijven en het restant regulier mag afschrijven. Zo kun je je belastingdruk verlagen en je cashflow vergroten. De TWA 2023 geldt voor investeringen in onder andere zonnepanelen, windmolens, waterstofauto’s of warmtenetten. 

Subsidies en andere stimuleringsmaatregelen 

Naast de fiscale regelingen zijn er ook verschillende subsidies die je kunnen helpen bij het verduurzamen van je bedrijf. Dit zijn onder andere: 

Groen werkgeverschap 

Als werkgever kun je ook je werknemers stimuleren om duurzame keuzes te maken. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de werkkostenregeling om je werknemers een vergoeding of verstrekking te geven voor bijvoorbeeld een elektrische fiets, een thuiswerkplek of een cursus duurzaamheid. Ook kun je afspraken maken over het gebruik van openbaar vervoer, carpoolen of thuiswerken. Zo draag je bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het verbeteren van het welzijn van je werknemers. Petran: “Door te investeren in duurzame technologieën en bedrijfsmiddelen, kun je gebruikmaken van allerlei fiscale regelingen en subsidies die je belastingdruk verlagen en je rendement verhogen. Bovendien bespaar je op je energiekosten. Verduurzamen is een slimme zet voor elke ondernemer.” 

Meer weten? 

Wil je meer weten over hoe je fiscaal kunt profiteren van verduurzamen? Neem dan contact op met ons op. Wij adviseren je graag hoe je kunt profiteren van de fiscale regelingen en subsidies die daarvoor beschikbaar zijn. Zo kun je niet alleen bijdragen aan een beter klimaat, maar ook aan een beter resultaat voor je bedrijf. 
 

CONTACT

Samen halen we het beste uit je onderneming

#hetbestevoorjeonderneming

Bronvermelding: Nextens