Stageplaatsen en leerbanen interessant

 

Binnenkort start het nieuwe schooljaar weer. Studenten zoeken een stage of leerbaan. Werkgevers zijn vaak terughoudend, terwijl een stage of een leerbaan een mooie vorm is van flexibele inzet van medewerkers. Zeker in deze tijd. We zien veel bedrijven die op zoek zijn naar medewerkers. Vooral in de techniek, horeca, bouw en ICT is er schaarste op de arbeidsmarkt. Toch zijn werkgevers vaak terughoudend, terwijl een stage of een leerbaan een mooie vorm is van flexibele inzet van medewerkers. Daarnaast kan het je voordelen en subsidies opleveren.

Wel 80% blijft werken bij het leerbedrijf

Stageplaatsen en leerbanen blijken interessant te zijn bij het vinden van jouw toekomstige werknemer. Want maar liefst 80% van de leerbaanstudenten vindt werk bij het stagebedrijf. Van de studenten die een Beroeps opleidende leerweg volgen (BOL) vindt 50% werk bij zijn stagebedrijf. Ook voor duale Hbo-studenten zijn er mogelijkheden. Hieruit blijkt dat voor de werkgever het aanbieden van een stageplek een goede manier is om een potentiële werknemer te werven.

De voordelen op een rijtje:

  • Voor jou als werkgever is een stage de ideale manier om een toekomstige medewerker te leren kennen en een potentiële werknemer te werven. Je bent het leerbedrijf voor de stagiaire.
  • Voor een student die minimaal 15 uren per week bij jou werkt en een MBO-BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleiding volgt, kun jij als werkgever subsidie aanvragen. Dit kan oplopen tot € 2.700,= per jaar. Dit noemen wij de leerbaanstudenten.
  • Voor een jongere is een stage een ideale manier om in de praktijk ervaring op te doen en een opstap te maken naar een eerste baan bij jouw bedrijf.
  • Er zijn ook BOL-studenten, die een aantal maanden bij jou stage lopen. Een BOL-student is een jonge, leergierige werknemer. Zowel jij als werkgever als de stagiaire leren elkaar beter kennen. De student wil een positieve indruk maken voor een toekomstige referentie. Als werkgever maak je een beoordeling van zijn geschiktheid voor het werk.
  • Als de stagiaire klaar is met zijn opleiding en gaat hij bij jou werken, dan heb je als werkgever mogelijk recht op loonkostenvoordeel (LKV). 

De kansen in het Land van Cuijk & Noord-Limburg

In onze regio zijn een aantal gemeenten een samenwerking aangegaan om vraag en aanbod van stagiaires bij elkaar te brengen. Dit biedt mogelijkheden voor zowel werkgevers als kansen voor jongeren. Op de website van stagebureau van Land van Cuijk & Noord-Limburg (www.ervaarhet.nl) kun je vraag- en aanbod vinden.

Heb je vragen over dit onderwerp? Of heb je een andere vraag over personeel & organisatie? Neem dan contact op met onze HR-medewerker Wilke van Nuland-van Hasselt via salaris@meulepas.nl of 0485-470866.

CONTACT