Ontslag en transitievergoeding

 

Ontslag is nooit leuk, maar soms onvermijdelijk. Zowel voor jou als werkgever als voor je medewerker is het een ingrijpende gebeurtenis. Naast het regelen van een goede afronding hoort daar ook de transitievergoeding bij. Wat houdt dat precies in en waar moet je op letten?

Wat is een transitievergoeding?

De transitievergoeding is een geldbedrag dat je aan je medewerker betaalt als het dienstverband op jouw initiatief stopt, of als een tijdelijk contract afloopt. Hiermee help je jouw medewerker op weg naar een nieuwe baan.

Wanneer betaal je een transitievergoeding?

  • Je betaalt een transitievergoeding als jij het dienstverband beëindigt of het tijdelijke contract niet verlengt.
  • Ook als het dienstverband in de proeftijd eindigt, geldt de transitievergoeding.
  • Neemt je medewerker zelf ontslag? Dan hoef je geen transitievergoeding te betalen. Uitzondering: als het ontslag komt door ernstig verwijtbaar gedrag van jou als werkgever, dan heeft de medewerker wél recht op de vergoeding.

Hoe wordt de vergoeding berekend?

  • De transitievergoeding wordt opgebouwd vanaf de eerste werkdag.
  • Voor elk gewerkt jaar heeft de medewerker recht op 1/3 van het bruto maandsalaris, inclusief vakantiegeld en vaste componenten zoals een 13e maand en andere vaste looncomponenten. Het is dus niet alleen het bruto maandsalaris dat als grondslag geldt voor deze berekening.
  • Voor een deel van een jaar wordt de vergoeding naar rato berekend.
  • Er geldt een wettelijk maximum. In 2025 is dat €94.000 bruto of één bruto jaarsalaris als dat hoger is.

Voorbeeldberekening

Stel: je medewerker heeft 12 jaar en 3 maanden bij je gewerkt en ontvangt €2.950 bruto per maand, 8% vakantiegeld en een vaste 13e maand. Voor de berekening van de transitievergoeding tel je het bruto maandsalaris, het vakantiegeld en de vaste componenten zoals de 13e maand bij elkaar op. Dit gezamenlijke bedrag vormt de basis voor de berekening.

  • 12 jaar × 1/3 van het totale maandinkomen (bruto maandsalaris + vakantiegeld + vaste componenten) = vergoeding over de hele dienstjaren.
  • 3 maanden is 0,25 jaar: 0,25 × 1/3 van het totale maandinkomen = vergoeding over de resterende maanden.
  • Tel deze bedragen bij elkaar op voor het totaal.

Hierover wordt loonbelasting ingehouden volgens de geldende tarieven.

Wanneer moet je betalen

De transitievergoeding moet je uiterlijk binnen een maand na het einde van het dienstverband aan je medewerker betalen. Lukt het niet om deze termijn te halen, dan ben je verplicht om wettelijke rente te betalen over het bedrag dat je nog verschuldigd bent. 

Kosten aftrekken van de vergoeding

Heb je kosten gemaakt voor bijvoorbeeld scholing of outplacement om je medewerker aan ander werk te helpen? Dan mag je deze kosten in mindering brengen op de transitievergoeding. Zorg wel dat dit in de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer schriftelijk is vastgelegd.

Compensatie voor werkgevers

  • Beëindig je het dienstverband na meer dan 2 jaar ziekte? Dan mag je bij het UWV compensatie aanvragen voor de transitievergoeding.
  • Ook bij bedrijfsbeëindiging door pensioen of overlijden van de werkgever is compensatie mogelijk, als je aan de voorwaarden voldoet.

Heb je vragen over ontslag of de transitievergoeding? Neem gerust contact op met onze HR-afdeling. We denken graag met je mee!

CONTACT

Samen halen we het beste uit je onderneming

#hetbestevoorjeonderneming

Bronvermelding: Loket.nl