Praktische tips om goed werkgeverschap door te voeren in je bedrijf

 

In een vorig blog vertelden we je over de beginselen van een goede werkgever. Maar hoe breng je dat in de praktijk? Hoe voer je goed werkgeverschap door binnen je bedrijf. En wanneer ben je een ‘goede werkgever’. Een goede werkgever zijn is namelijk ook een relatief begrip. Het hangt van veel factoren af, waaronder de behoeften van de werknemers. Maar ook de belangen van de werkgever wegen mee. Om je wat inspiratie te geven, zetten we 7 praktische tips op een rij.

 1. Zoveel mensen, zoveel wensen
  Iedere medewerker is anders. Juist die diversiteit zorgt voor verschillende competenties binnen een succesvol bedrijf. Dat betekent waarschijnlijk ook dat de behoeften van de medewerkers anders zijn. Als goed werkgever hou je daar rekening mee. Ga en blijf in gesprek met je medewerkers en vraag waar ze behoefte aan hebben. Die ene collega heeft misschien behoefte aan duidelijke doelstellingen, terwijl de andere juist de informele bijeenkomsten en teamuitjes heel belangrijk vindt. Door verschillende medewerkers te betrekken bij je plannen, geef je goed werkgeverschap vorm en kan je, zo nodig, actief verandering creëren binnen je organisatie.
 1. De werkvloer is een ontmoetingsplek
  Zorg voor een aantrekkelijke inrichting van de werkplek. Zo maak je er niet alleen een prettige werkplek, maar ook een fijne ontmoetingsplek van. Ook daarbij hoort de zorg dat de werkplekken zo zijn ingericht dat iedereen voldoende afstand kan houden.
 1. Oprechte interesse
  Maak af en toe een praatje met je medewerkers en stel ook de vraag hoe het gaat. Zo kom je erachter wat er speelt en of je ze daar eventueel bij kunt helpen. Doe dit niet terloops of tussendoor, maar toon oprechte interesse in je medewerkers.
 1. Kom samen in beweging
  Samen bewegen met collega’s brengt heel veel voordelen met zich mee. Wanneer je in gesprek gaat met een medewerker, is dit meestal 1-op-1 aan tafel, via de telefoon of online via Teams. Ga voor de verandering eens een keer wandelend in gesprek met je medewerkers. Je zult merken dat deze gesprekken anders verlopen. Je kunt natuurlijk ook gaan sporten met collega’. Snel genoeg voer je hele andere en inspirerende gesprekken met elkaar, die het werk vervolgens ook ten goede komen.
 1. Deel bedrijfsresultaten
  Ook voor medewerkers zijn bedrijfsresultaten belangrijk. In welke functie dan ook, je medewerkers zetten zich in voor een goed resultaat. Of het nu goed gaat of niet, openheid van zaken is van groot belang. Doe dit bijvoorbeeld elk kwartaal zodat je medewerkers up-to-date zijn.
 1. Zorg voor plezier
  Natuurlijk kunnen medewerkers ontspannen tijdens hun vakantie, maar vergeet niet dat het ook goed is om plezier te hebben op de werkvloer. Denk hierbij aan het organiseren van een pubquiz, een borrel of een teamuitje. Ben je zelf niet het type om zoiets te organiseren? Schakel dan hulp in van creatieve medewerkers. Waarschijnlijk vinden ze het fantastisch om hierbij te helpen.
 1. Aandacht voor alle fasen
  Wanneer iemand nieuw begint, krijgt hij of zij vaak een warm welkom. Maar een warm afscheid is niet altijd vanzelfsprekend. Terwijl je ook graag wil dat een oud-medewerker een ambassadeur van jouw bedrijf blijft. Vergeet ook niet dat je nooit weet wanneer je elkaar weer treft in de toekomst. Het is belangrijk om zowel in de instroom- doorstroom- en uitstroomfase voldoende aandacht te hebben voor goed werkgeverschap.

Meer informatie?

Bovenstaande tips kunnen je helpen om een goede werkgever te zijn. Kun je hulp gebruiken of heb je andere vragen rondom personeel en organisatie? Neem contact op met onze Hr-adviseur Wilke van Nuland of salarisadministrateur Jos Bussemaker (Rsa)

#hetbestevoorjeonderneming

CONTACT

Bronvermelding: Loket.nl