De toekomst van het thuiswerken

 

Na anderhalf jaar thuiswerken, vindt er een gedeeltelijke verschuiving plaats. Waar bij het ene bedrijf iedereen alweer op kantoor verschijnt, houden andere bedrijven zich aan het advies van onze overheid om thuis te werken als het kan en naar kantoor te gaan als het nodig is.  
“Wij zijn er goed op ingericht om thuis te werken. Dat heeft anderhalf jaar heel goed gegaan. Maar bijvoorbeeld samenwerken is lastiger. Dat gaat gewoon beter wanneer mensen fysiek samenzijn,” zegt Peter Meulepas 

Andere werkpatronen 

Het is duidelijk dat door de coronapandemie onze werkpatronen blijvend zijn veranderd. We gaan vaker ‘hybride werken’. Dit betekent dat er een combinatie wordt gemaakt tussen werken op het bedrijf of op locatie in combinatie met thuiswerken.  

Mensen werken al minder vaak thuis dan bij de start van de coronacrisis. Dat is onder andere te merken aan de drukte op de weg. Uit ANWB-gegevens blijkt dat er al sinds april meer files zijn dan in dezelfde periode van vorig jaar. Toch zijn er nog steeds veel mensen die thuiswerken. Googleheeft data gepubliceerd dat op werkdagen nog altijd tussen de 25 en 30 procent minder mensen op kantoren en andere werkplekken zitten dan in de laatste weken vóór de pandemie. 

Gevolgen van hybride werken 

Het kabinet wil weten wat voor gevolgen het hybride werken heeft. Zowel het perspectief van de werkgevers als medewerkers wil zij in het advies. Welke gevolgen heeft het voor de maatschappij en ontstaan er verschillen tussen branches en sectoren? Hoe bereiken we een goede balans tussen thuiswerken en op locatie werken? Het volgende kabinet zal het advies van de SER gebruiken om nieuw beleid of regelgeving te maken over thuiswerken.  

Het kabinet heeft een adviesaanvraag ingediend bij de SER over de toekomst van hybride werken na de coronapandemie. De handreiking met criteria is te vinden op de website van de Rijksoverheid. 

Hoe pak jij het aan? 

Wil jij je medewerkers weer terug laten keren naar kantoor? Wil je hybride werken eigen maken binnen je bedrijf? Ga in gesprek met de personeel en vraag wat voor je medewerker een goede manier is. Dit kan voor elke medewerker anders zijn. Zorg in ieder geval altijd voor een veilige werkomgeving, of dit nu thuis is of op kantoor. 

Meer informatie

Heb je vragen over hybride werken of een andere vraag over personeel en organisatie? 
Neem contact op met onze Hr-adviseur Wilke van Nuland of salarisadministrateur Jos Bussemaker (Rsa) 

#hetbestevoorjeonderneming

CONTACT