Met handen en voeten praten met je personeel

 

In deze regio zijn veel werkgevers die werken met arbeidsmigranten. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt is het bijna een must om arbeidsmigranten te omarmen en ze hier veilig, gezond en eerlijk te laten wonen en werken. Werk je met arbeidsmigranten? Dan weet je dat het vaak praten met handen en voeten is, om duidelijk te maken welke verwachtingen er wederzijds zijn.

Taalbarrière zijn een risico voor de veiligheid

Bij een medewerker die de Nederlandse taal niet goed spreekt of begrijpt, ligt een misverstand of, nog erger, een ongeval al snel op de loer. Dit geldt natuurlijk niet alleen bij arbeidsmigranten, maar ook bij laaggeletterden. Bij veel bedrijven gelden er strenge veiligheids- en hygiëne-voorschriften, waar werknemers zich strikt aan moeten houden. Het is belangrijk dat je medewerker de voorschriften goed kan lezen. “Taalbarrières kunnen de veiligheid bedreigen en de productiviteit en ontwikkeling van deze arbeidskrachten belemmeren. Daarnaast is het prettig als je een gesprek kunt voeren met elkaar. Al is het minimaal. Dat zorgt er toch voor dat een medewerker zich bij jouw bedrijf thuis voelt,” volgens Hr-adviseur Wilke van Nuland.

Website met informatie in zes talen

De website www.workinnl.nl heeft een uitgebreide kennisbank. Het zijn onderwerpen over het wonen en werken in Nederland, voor zowel werkgever als werknemer. Voor de werknemer zelfs in zes talen, namelijk Pools, Roemeens, Bulgaars, Spaans, Engels en Nederlands. Deze website helpt je als werkgever om bepaalde thema’s uit te leggen en in de moedertaal van de werknemer zaken te kunnen verduidelijken.

Tekort aan personeel? We adviseren je graag 

Heb jij een tekort aan personeel en denk je erover om personeel uit het buitenland aan te nemen? We adviseren je graag. Neem contact op met onze Hr-adviseur Wilke van Nuland. 

CONTACT

Samen halen we het beste uit je onderneming

#hetbestevoorjeonderneming