Oplossingen bij personeelstekorten

 

Steeds meer bedrijven worstelen met een tekort aan personeel. “Bedrijven werven steeds intensiever of bieden betere arbeidsvoorwaarden. Ondanks deze aanpak lukt het niet om nieuwe werknemers te vinden,” volgens onze Hr-adviseur Wilke van Nuland.

Het UWV onderzocht hoe bedrijven dit personeelstekort kunnen oplossen terwijl er krapte is op de arbeidsmarkt. Er kwamen 27 manieren uit het onderzoek. Kort samengevat kun je deze onderverdelen in drie strategieën:

  •          Het aantrekken van nieuw talent
  •          Het anders organiseren van het werk
  •          Het binden en boeien van medewerkers

Nieuw talent aantrekken

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe invulling van een functie, kun je dit zoeken binnen of buiten de eigen organisatie. Medewerkers binnen de organisatie kunnen geschoold worden voor functies waar tekorten zijn. Daarnaast kan je nieuw personeel van buiten de organisatie aantrekken. Denk hierbij aan werkzoekenden, mensen uit andere sectoren, statushouders, werknemers uit het buitenland en mensen met een arbeidsbeperking. Het helpt om bij het vervullen van vacatures breder te kijken dan alleen naar opleiding en ervaring. Zo kan er ook gekeken worden naar competenties en talenten.

Het werk anders organiseren

Soms is het mogelijk om taken binnen de organisatie anders te verdelen. Hierdoor kan er efficiënter gewerkt worden. Er zijn misschien ook taken die kunnen worden geschrapt. Door automatisering kan werk uit handen worden genomen. Daarnaast kan er gekeken worden of medewerkers meer uren willen én kunnen werken.

Binden en boeien

Vorige maand gaf Wilke tips in het blogartikel “Wanneer ben je een goede werkgever”. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het binden en boeien van werknemers belangrijk is. Tevreden medewerkers zijn namelijk de beste ambassadeurs voor je bedrijf. Dat geldt ook bij het aantrekken van nieuwe werknemers. Het is belangrijk om als werkgever goed te luisteren naar wat werknemers belangrijk vinden. Aandacht voor de ontwikkeling van medewerkers, werkdruk, roosters, arbeidsvoorwaarden, gezondheid en sfeer op de werkvloer worden bedrijven aantrekkelijker als werkgever. Zo kunnen werkgevers personeel langer behouden.

Wij denken graag met je mee

Kun je advies gebruiken rondom het aannemen van personeel? Of heb je een andere vraag over personeel & organisatie?
Neem dan contact op met onze Hr-adviseur Wilke van Nuland

CONTACT

Samen halen we het beste uit je onderneming

#hetbestevoorjeonderneming

Bronvermelding: werk.nl