Sociaal ondernemen. Kansen zien en bieden

 

Steeds meer bedrijven willen sociaal ondernemen. Sociaal ondernemers zoeken innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. De maatschappelijke missie staat daarbij voorop. Met andere woorden “impact first”.

Maar sociaal ondernemen biedt ook kansen voor jou als ondernemer. In dit kennisartikel hebben we het over een vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), waarbij een organisatie zich specifiek richt op het bieden en vergroten van kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sociaal ondernemen levert veel voordelen op. We zetten vijf voordelen voor je op een rijtje.

De 5 voordelen van sociaal ondernemen

  1. Financiële voordelen
  2. Kosteloze werving en selectie van personeel
  3. Loyale en gemotiveerde medewerkers
  4. Positief bedrijfsimago
  5. Het zorgt voor innovatie

1. Financiële voordelen

Voor werkgevers kan het financieel heel aantrekkelijk zijn om iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen. Het kabinet wil graag dat deze medewerkers een baan bij een ‘gewone’ werkgever krijgen. Maar vaak hebben zij extra begeleiding of een aangepaste werkplek nodig. Daarom zijn er verschillende subsidies en financiële regelingen om mogelijke risico’s of extra kosten te dekken en een eventueel lagere arbeidsproductiviteit te compenseren. Zo is er bijvoorbeeld compensatie beschikbaar voor een deel van de loonkosten en premiekortingen. Daarnaast is er een beperkt financieel risico bij arbeidsongeschiktheid.

2. Kosteloze werving en selectie van personeel

Voor het in dienst nemen van mensen met een arbeidsbeperking kun je de hulp inschakelen van instanties. Deze instanties helpen jouw bedrijf kosteloos bij de werving en selectie. Omdat ze de kennis in huis hebben van zowel de werkgever als de werkzoekenden kunnen deze instanties snel schakelen. Dit scheelt je tijd en geld.

3. Gemotiveerde arbeidskrachten

Mensen met een arbeidsbeperking zijn begrensd in hun mogelijkheden. Eigenlijk is dat niets bijzonders, want niemand kan alles. Wat hen in het algemeen bijzonder maakt, is dat ze zeer loyaal en gemotiveerd zijn. Juist omdat het tot nu toe lastiger was om aan de slag te gaan.

Wilke van Nuland: “Het mes snijdt daarmee aan twee kanten. Je biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan en jij kunt rekenen op een gemotiveerde arbeidskracht die zich graag aan je verbindt. Juist als je hun talenten weet te benutten, zijn ze tot heel veel in staat.”

4. Positief bedrijfsimago

Een groeiende groep ondernemers kiest liever voor een onderneming met een goed sociaal beleid. Voor overheden en instellingen is het vaak zelfs een voorwaarde. Daarmee heb je een streepje voor bij aanbestedingen. Door sociaal te ondernemen creëer je dus een positief bedrijfsimago en dit heeft invloed op het succes van jouw bedrijf.

5. Innovatie

Door anders naar werkprocessen te kijken, kun je nieuwe mogelijkheden creëren. Want met de inzet van collega’s met een arbeidsbeperking zijn innovatieve concepten mogelijk. Diverse ondernemers zijn je al voorgegaan. Sterker nog, er zijn genoeg succesverhalen van ondernemers die een succesvolle onderneming runnen juist vanwege hun innovatieve concepten. Sociaal ondernemen is kansen zien en kansen bieden.

De stap naar sociaal ondernemen

Bij Meulepas & Partners hebben we al verschillende ondernemers geholpen om de stap te maken naar sociaal ondernemen. Met het juiste advies kun jij jouw onderneming op een succesvolle en innovatieve manier runnen. Sociaal ondernemen is kansen zien en kansen bieden.

Wil jij de mogelijkheden in jouw onderneming optimaal benutten? Of ben je benieuwd of sociaal ondernemen wat voor jou is? Of heb je andere vragen rondom personeel? Bij onze Hr-adviseur Wilke van Nuland of salarisadministrateur Jos Bussemaker (Rsa) kun je terecht met je vragen.

CONTACT

Samen halen we het beste uit je onderneming

#hetbestevoorjeonderneming

Bronvermelding: Werkgeversservicepunt Noordoost-Brabant