Werknemers en vakantie

 

Code oranje of rood als vakantiebestemming.
Mag een medewerker op vakantie?

Veel werknemers kunnen niet wachten om tijdens de komende zomerperiode naar het buitenland af te reizen. Nog lang niet alle landen hebben een groen reisadvies. Toch kan je reizen boeken naar landen met code oranje of rood. Maar let op, want er kan een quarantaineplicht gelden bij terugkeer. Daarnaast zit er op dat punt een strenge wetgeving aan te komen.

Maar ook zonder wettelijke quarantaineplicht kan het nodig zijn de werknemer te weren van de werkplek. Als werkgever ben je namelijk verplicht om een veilige werkplek aan te bieden.

Risico voor werknemer

Wil je de consequenties van het niet kunnen werken voor rekening en risico laten komen van de werknemer? In dat geval is het nodig dat je je werknemers vooraf tijdig waarschuwt. Welk beleid volg je als werkgever en wat zijn de risico’s als de werknemer hiervan afwijkt. Leg bijvoorbeeld vast dat je de reisadviezen met kleurcodes van de overheid volgt. Maak ook kenbaar dat er geen loondoorbetalingsplicht zal bestaan als je werknemer naar een oranje of rood gebied gereisd is, waarna er niet kan worden gewerkt (ook niet vanuit huis). Meer informatie over de kleurcodes en quarantaineplicht is te vinden op bij de maatregelingen rondom reizen.

Privacy

In verband met de privacy van je werknemer mag je niet vragen naar welk land hij of zij is geweest. Het is dus extra belangrijk dat de werknemer zelf kan beoordelen wat er van hem of haar wordt verwacht.

Wil je jouw medewerkers goed informeren? Onze HR-medewerker Wilke van Nuland kan je hierin adviseren en bijvoorbeeld een brief opstellen waarmee je de risico’s kunt uitsluiten. Neem vrijblijvend contact op met onze HR-afdeling om alle mogelijkheden te bespreken. We helpen je graag.

CONTACT

Bronvermelding: Fiscount