Optimaal gebruik maken van WKR 2021

 

De werkkostenregeling, ook wel WKR. Je hebt er vast wel eens wat over gehoord. Maar wist je ook dat je door optimaal gebruik te maken van de regeling, je geld kunt besparen? De vrije ruimte in 2021 is dit jaar zelfs 3% over de loonsom van €400.000,- in plaats van de gebruikelijke 1,2%.

Wat is de WKR

Om afscheid te nemen van een aantal losse regelingen rondom vergoedingen en verstrekkingen, is in 2015 de werkkostenregeling (WKR) ingevoerd. Deze regeling geeft werkgevers de ruimte om een bepaald percentage van de fiscale loonsom onbelast te besteden aan vergoedingen en verstrekkingen aan medewerkers. Dit gedeelte van het fiscale loon noemen we ook wel de vrije ruimte. De vergoedingen moeten niet direct gelinkt zijn aan de werkzaamheden van medewerkers, maar zijn juist iets extra’s waar medewerkers bijvoorbeeld ook privé voordeel van kunnen hebben. Denk hierbij aan een kerstpakket, sportschoolabonnement of telefoon.

Belastingvrij besteden

De vrije ruimte is dus simpel gezegd het percentage van de fiscale loonsom dat je als werkgever belastingvrij mag besteden aan vergoeding en verstrekkingen aan je medewerkers. Maar je mag niet meer besteden dan is toegestaan volgens de vrije ruimte. Over het bedrag boven de vrije ruimte betaal je namelijk loonbelasting, maar dan in de vorm van een eindheffing van 80%. En dat zijn al snel hoge kosten. Zorg er daarom voor dat je goed op de hoogte bent van hoe groot je vrije ruimte is én wat er wel en niet binnen de vrije ruimte valt.

Maak je gebruik van onze salarisapp Loket.nl? Dan zie je in je persoonlijke dashboard de opgebouwde vrije ruimte van de WKR. Via de grafiek heb je inzicht in de het bedrag wat je tot vandaag hebt opgebouwd.

Hoger percentage in 2021

In 2021 is het percentage 3% in plaats van de gebruikelijke 1,2%. Het is dus interessant om hier dit jaar nog gebruik van te maken. Dit betekent dat de vrije ruimte over de totale loonsom tot en met €400.000,- 3% is. Het percentage boven deze €400.000,- daalt van 1,2% (in 2020) naar 1,18% (in 2021).

Wat mag je onderbrengen

Veel werkgevers weten wel dat een kerspakket en een personeelsfeest (buiten de werkplek) binnen de vrije ruimte vallen. Binnen de vrije ruimte valt ook:

  • personeelsfeesten en teamuitjes (buiten de werkplek);
  • kerstpakketten en andere geschenken aan je medewerkers;
  • bijdrage aan een sportschoolabonnement;
  • een mobiele telefoon, laptop en/of tablet wanneer deze niet noodzakelijk is voor de werkzaamheden;
  • gereedschap;
  • een fiets van de zaak;
  • een netto bonus (mits beperkt in omvang);
  • een gedeelte van de reiskostenvergoeding die boven de €0,19 per kilometer valt;
  • scholing.

Vrijstelling scholingskosten

Vanaf dit jaar, 2021, is het mogelijk om scholingskosten van (aankomende) ex-medewerkers onbelast te vergoeden. Hiermee wil het kabinet scholing en omscholing toegankelijke maken. Het gaat hierbij om scholing die gericht is op het verwerven van inkomen. Dus niet om een cursus of training die gericht is op het bijhouden van vakkennis.

Vanzelfsprekend toetst de Belastingdienst of de medewerker ook daadwerkelijk de scholing volgt om de arbeidsmarktpositie te verbeteren en met als doel om een inkomen te verdienen. In de WKR geef je bij contractbeëindiging de scholingskosten op als eindheffing. Vervolgens berekent de Belastingdienst hier geen loonheffing over. Ofwel: de scholingskosten worden onbelast vergoed.

Wil je advies over hoe je optimaal gebruik maakt van de WKR? Of heb je andere vragen rondom je loonadministratie of personeel? Neem contact op met onze salarisadministrateur Jos Bussemaker (Rsa) of HR-specialist Wilke van Nuland.

CONTACT

Salarisadministratie en advies personeel

Bronvermelding: Loket.nl